Je CV is bedoeld om een duidelijk beeld over jezelf te geven, over wie je bent en waar je goed in bent. Het is vaak de eerste indruk die je afgeeft, dus belangrijk dat de informatie klopt en goed ontvangen kan worden. Nieuwsgierig of jouw CV de test doorstaat?
Check deze 10 punten:
- De d/t fouten
Als je weet dat je slordig bent met spelling en grammatica: vraag iemand uit je omgeving, die pietluttig is met taal, om je CV voor je na te kijken! (Denk je dat je CV zeker foutloos is? Laat het toch checken – wedden dat er toch een foutje uitgehaald kan worden?)
- Oude (en saaie) koeien
Uitgebreide info over je vakkenpakket op de middelbare school, een taakopsomming van je bijbaan, of alles over een stage lang geleden. Je kunt die ruimte echt beter gebruiken!
- Geen foto
Geen foto doet de ergste vermoedens rijzen over je voorkomen. Maak gebruik van dit krachtige middel om verbinding te leggen met de lezer van je CV. Als je twijfelt over je foto, laat een professionele fotograaf zijn best doen!
- CV bluf
Je functie ‘upgraden’ in je CV, doen alsof je nog steeds bij je oude baas werkt, enzovoorts. Bijna elke recruiter checkt je snel op social media. Zorg dat je niet ‘door de mand valt’ als op internet makkelijk een andere waarheid te achterhalen is.
- Old school opmaak
Met name de wat oudere CV makers hebben vroeger geleerd dat je alle info keurig in een rijtje onder elkaar zet, geen fratsen of foto, maar formeel en foutloos. In deze tijd is een CV – of je het nu leuk vindt of niet – zelfmarketing (jawel je ‘personal branding’). Dus kies je eigen stijl, vorm, opmaak, die representatief is, maar ook ‘van jou’!
- Geen persoonlijk profiel
Zeker als je CV niet 100% aansluit bij de functies waar je interesse voor hebt, is je persoonlijke profiel dé gelegenheid om de lezer toch nieuwsgierig te maken en te overtuigen met je motivatie en kwaliteiten. Een goed profiel levert uitnodigingen op!
- Oeps – de opmaak verspringt
Zorg dat je je CV als pdf opslaat en deelt, zodat je zorgvuldig ingestelde opmaak niet verspringt!
- Containers met containerbegrippen
Ook zo gedreven en resultaatgericht? Zo moeilijk, geen containerbegrippen in je CV gebruiken. Vraag een ander om kritisch te kijken of je woorden zeggingskracht hebben.
- Taken omschrijven in plaats van resultaten
Met name voor commerciële functies is het belangrijk om helder te omschrijven welke resultaten je geboekt heb in een eerdere functie. Waar was je precies verantwoordelijk voor – en welke doelen of resultaten heb je behaald?
- What’s in a name
Te eenvoudig misschien, maar deze tip staat toch niet voor niets op nummer 10: zorg dat je je CV onder een duidelijke en neutrale naam opslaat en deelt of uploadt 😉