Skip to main content

Wat zie jij als je in de spiegel kijkt?

Een heel mooi aanvullend instrument bij coaching of loopbaanbegeleiding is een coachsessie met behulp van een paard. Inderdaad…, een paard.

Toen ik uit nieuwsgierigheid kennis maakte met deze manier van coaching was ik meteen onder de indruk van wat een sessie met het paard oplevert. De combinatie van de eerlijke spiegel die het paard biedt, het ervarend in plaats van cognitief leren en het een beetje uit je comfort-zone zijn, levert verrassend snel en waardevol resultaat.

Je hoeft niet van paarden te houden en mag er zelfs bang voor zijn. Je mag er ook een gezonde portie scepsis bij hebben, die had ik aanvankelijk ook.

Ik vind het heel effectief om mijn ‘gewone’ cognitieve coaching te combineren met de sessie bij het paard. Het is ook best spannend voor mij als coach, het paard heeft natuurlijk zijn eigen agenda. Die laat in het contact zien wat het meest belangrijk, krachtig of belemmerend bij jou is. Niet oordelend maar wel duidelijk.

In de sessie krijg je meestal een opdracht die gerelateerd is aan je coach- of loopbaanvraag. Daarbij krijg je op een andere manier inzicht in je eigen gedrag of aanpak. Bijvoorbeeld kun je de opdracht krijgen om het paard te leiden langs een slalom. Hoe pak je dat nou aan? Wat zegt dat over hoe jij in je werkpraktijk een uitdaging aangaat?

Je moet het ervaren om erover te kunnen oordelen, dat begrijp je.

Mogelijkheden:

  • 1 losse sessie met nabespreking
  • Een sessie bij het paard in plaats van een regulier gesprek
  • Deelname aan een workshop

Bij de referenties vind je een ervaring van een deelnemer aan de workshop ‘het paard als spiegel’ die op aanvraag wordt georganiseerd.

Tenslotte nog een artikel met wat achtergrondinformatie:

https://www.happinez.nl/groei/waarom-paarden-meteen-weten-hoe-vel-zit/#